Programma

11.00 Opening door wethouder Stefan van Keijzerswaard en Garnalenkoningin Malou Claassen

Klik op het tijdschema om te vergroten

Doorlopend in het Visserijmuseum: expositie Vissersvrouwen, fotocollectie Gerhard Kornelis (in de veilingzaal), demonstratie garnalen pellen, demonstratie netten boeten en uitgifte/inname garnalenspeurtocht.

Doorlopend buiten: vlamzalm roken en speurtocht voor gezinnen (meer informatie op de pagina Prijsvraag).

Doorlopend in de haven: rondleidingen aan boord van oud-marineschip Triton en vrije bezichtiging van zeeschouw ST5.

A capella ensemble Van Hijck
Dit ensemble zingt al ongeveer twintig jaar samen en komt oorspronkelijk uit Warffum e.o. De groep enthousiaste zangers bestaat uit 7 personen, te weten: Harry Peppelenbos (bas), Lieuwe de Vries (tenor), Heine van Calker (tenor), Kaja van Grieken (alt), Jeannette Steeman (alt), Inge Meijer (sopraan) en meezingend coach Maran Olderode. Tijdens WinterWelVaart brengen zij de bekende Christmas carols ten gehore.

Albert Buursma
Deze sympathieke inwoner van Groningen houdt zich bezig met de maritieme historie van Noord-Nederland en de geschiedenis van het Waddengebied. Momenteel werkt Albert aan een boek over Zoutkamp. Hij verzorgt aan boord van de Jade een aantal lezingen over de visserij op het Reitdiep van 1500 tot 1940.

Caroline Penris
Caroline geeft aan boord van de Lauwers een digitale presentatie over haar project Ankers op het droge. Ze belde op goed geluk aan bij mensen in de provincie en mocht naar prachtige verhalen luisteren. Verhalen van binnenvaartschippers, zeelieden en vissers. Van tattoo op de onderarm tot een metershoog anker in de tuin, van scheepsramp op de Rijn tot een heel klein gouden oorringetje. De ankers op het droge bewaren herinneringen, verhalen en symboliek.

Fieke Gosselaar
Deze vrolijke jongedame is een bekende stem in de Groningse literatuur. Ze schreef columns voor RTV Noord en treedt regelmatig op met haar poëzie en verhalen. In het voorjaar van 2022 verscheen haar nieuwste roman Als je ze kent. Tijdens WinterWelVaart vertelt Fieke over het schrijfproces, het schrijven in het Gronings of het Nederlands en ze leest voor uit eigen werk.

Gert Sennema & Westkantstad
Dit is een vijfmansformatie rond liedschrijver/kunstenaar Gert Sennema. De thuisbasis is Grijpskerk, het Westerkwartier, daar waar Groningen en Friesland elkaar raken. Gert Sennema treedt op als singer-songwriter, troubadour, verhalenverteller én dus ook met zijn band Westkantstad, waarbij hij zich laat inspireren door zijn directe omgeving in relatie tot van alles en nog wat in de wereld. De bandleden hebben onder andere een koor, fanfare, blues- en rockachtergrond, wat het geluid van de band kleurt. Onder de poëtische en prozaïsche teksten in het Gronings van het Westerkwartier ligt een soms stevig gitaargeluid. Ongepolijste zang wordt aangevuld met verrassende achtergrondvocalen. Teksten en composities zijn geheel van eigen hand.

Ingeborg Nienhuis
Geboren Zoutkampse Ingeborg Nienhuis vertelt een aantal sterke verhalen waarin de visserij een rol speelt. Tevens vertellen Vida, Amir en Ingeborg iets over de verfilming van het in Zoutkamp gesitueerde verhaal Schoem. Ze gaan in op de vraag hoe de filmplannen ontstonden en steeds meer vorm kregen, wat het tijdspad zal zijn van het project en wanneer de casting van de acteurs zal plaatsvinden. Tijdens WinterWelVaart vertonen ze (als première!) de teaser die deels verantwoordelijk was voor het winnen van de wedstrijd die Toukomst/Nationaal Programma Groningen uitschreef.

Jennifer Terwel & Paul
Al vanaf haar vierde jaar zingt Jennifer het liefst elke dag, een passie die haar met de paplepel is ingegoten. In 2017 deed ze mee aan de bekende talentenjacht The voice of Holland. Momenteel geeft Jennifer vooral acte de présence bij bruiloften, ceremonies, evenementen, herdenkingsdiensten en recepties. Ook treedt ze regelmatig op in kerken en restaurants. Dit doet ze meestal onder begeleiding van een pianist/gitarist. Jennifer zingt vooral nummers in de genres soul, pop, top 40, disco en jazz.

Pizzeria L’Ancora wordt omgetoverd tot kinderlocatie
Atelier ZK2 opent de deuren voor kunstliefhebbers

Jetta Post
Troubadour Jetta Post brengt op WinterWelVaart 100% Grunneger laidjes. Haar repertoire bestaat uit sfeervolle luisterliedjes en vrolijke songs over het leven en de liefde en alles daartussenin. Omtoalde klassiekers, mooie nummers van Ede Stoal of andere artiesten én eigen werk. Vorig jaar nam ze samen met de Magellan Singers een prachtige muziekvideo op, met een ode aan Delfzijl. Deur weer en wind mien stad kwam binnen op plaats 945 in de Grunneger 1000 van RTV Noord.

Kindertheater Marikesj
Marietta Rust en Kees Langejan verzorgen een liedjesprogramma met allerlei waterbeesten, zoals de kikker, de dolfijn, de octopus en het zeepaard. De voorstelling begint om 15.00 uur en is geschikt voor kinderen tot 8 jaar.

Marietta Rust & Moniek Bollen
Dit duo speelt tijdens WinterWelVaart een aantal zeeliederen, bijvoorbeeld De Dijk – Als het golft, Ramses Shaffy – Als het stormt, Como el Agua uit de Flamencotraditie en Nederlandstalige nummers over de Najade en het havenverlangen. Eigen Groningse liederen zijn onder andere Fado van het Hogeland, Koester mien Laand en Blauwborgje.

Schilderworkshop + schminken
Anja Lofvers is docent Kinderwerkplaats bij VRIJDAG en heeft haar eigen atelier. Ze heeft veel affiniteit met zowel de zee als Zoutkamp en geeft de workshop Help, we hebben een monstervis gevangen. Basisschoolkinderen zijn tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom om een prachtig schilderij te maken. Schminkster Noa Vos zorgt voor vrolijke gezichtjes. De activiteiten vinden plaats op de bovenverdieping van Pizzeria L’Ancora.

Stef Woestenenk
Deze artiest uit de Achterhoek is al van kinds af aan bevangen door het sixties- en seventies virus. Hij speelt graag nummers van Eric Clapton, The Band, Bob Dylan, The Rolling Stones, The Beatles, Creedence en alles wat er in de buurt komt. Stef heeft veel ervaring en kan zich makkelijk aanpassen aan iedere situatie. Met hem erbij wordt het sowieso een sfeervol feest met prima muziek.

Verhalenvertellers
De leden van vertelcollectief Kom op Verhoal brengen ‘het verhaal’ terug in de streektaal van het Westerkwartier. Voor wie het maar horen wil, vertellen ze de mooiste verhalen. Hoe het ooit was, wat er nu is en hoe het in de toekomst kan worden. Een stukje muziek mag daarbij niet ontbreken.

Zoutkamper quiz
Wie wordt de ‘kloukste’ bezoeker van WinterWelVaart? Gerrit Arkema en Betty Rispens presenteren de Zoutkamper kennisquiz. Gezelligheid gegarandeerd! Wie gaat er naar huis met deze eervolle titel? De quiz vormt de afsluiting van het evenement en vindt plaats in Restaurant ZK86.